|
|
|
|
مطالبات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی
طراحی نظامهای نوآوری سازمانی یکی از آخرین دست آوردهای سیاستگذاران برای ساماندهی مجموعهای از فرآیندهای و اقدامات دانش بنیان و بهرهگیری از توان نخبگی و تجربی سازمانهاست. در این مسیر بهره گیری از توان ایدهپردازی نخبگان و همچنین ایده ات کارشناسی نیروی انسانی مستقر در سازمان از مهمترین حلقههای سیستمنوآوری سازمانی است که میتواند چرخه تولید ایده تا خدمت(محصول) را در نهادینه نماید.
موضوع ایده پردازی و استفاده از ایده های نخبگان یکی از موضوعاتی است که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی نیز به طور ویژه به آن اشاره فرمودهاند. ایشان در دیدار نخبگان جوان میفرمایند: "ايدهي کار علمي در ذهن نخبه شکل ميگيرد، بعد تبديل ميشود به علم، بعد تبديل ميشود به فنآوري، بعد تبديل ميشود به صنعت، بعد ميآيد توي بازار مصرف، بازخورد آن در بازار مصرف، باز توليد ايده ميکند. اين چرخه همينطور استمرار پيدا ميکند. همکاري دولت و دستگاههاي صنعتي و دستگاههاي مديريتي و دستگاههاي دانشگاهي در اين امر ضروري است." (بيانات در ديدار نخبگان جوان 14/7/1389)
از سوی دیگری ارتباط مستمر با جامعه نخبگانی و ایجاد شبکه ای از نخبگان میتواند ضمن تصویر سازی مناسب از حاکمیت علم و تدبیر در تصمیم سازیهای قوه قضاییه، زمینه ایجاد اطمینان قلوب در جامعه را نیز فراهم آورد. این مهم یکی از مطالبات مقام معظم رهبری از قوه قضاییه است. ایشان در دیدار رئیس و مسؤلان قوه قضائیه میفرمایند: "هر چه که اظهار نظر بشود، حتّی انتقاد منصفانه، باید مورد استقبال قرار بگیرد. این، خیلی خوب است ... بگذارید عناصر مقرر برای این کار؛ مثل سازمان بازرسی و سازمانهای گوناگون نظارتی و همچنین عناصر بیرون از دستگاه قضایی؛ مثل صاحبنظران حوزه و دانشگاه، حقوقدانان کشور، اعلام نظر کنند، ایده کنند، انتقاد کنند؛ اینها قوهی قضائیه را تقویت میکند و قوهی قضائیه را ورز میدهد." (دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه و خانوادههای شهدای فاجعه هفتم تیر ۱۳۸۴/۴/۷) از سوی دیگر ایشان با تاکید بر انجام کار عالمانه در دستگاه قضا میفرمایند: "این باید نشان داده بشود، معلوم بشود که یک دستگاه عالِم است، از روی علم کار میکند، کارِ کارشناسی علمی انجام میدهد." ایشان با توصیه به گوش فراداد به مطالبات مردم میفرمایند: "(قوه قضائیه) قوّهای است دارای گوش شنوا برای شنیدن. حوصلهی شنیدن باید داشته باشید... کاملاً گوش کنید ببینید چه میگوید؛ این باید شنیده بشود؛ ممکن است حرف او را قبول هم نکنید امّا گوش کنید." (دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه و خانوادههای شهدای فاجعه هفتم تیر 5/4/1398)
بنابراین در مطالبات رهبری فرزانه انقلاب اسلامی، بهره گیری از توان نخبگانی کشور، عملکرد عالمانه و دانش محور و ارائه تصویری آرامش بخش از همراهی و همدلی با مردم و مشارکت دادن ایشان در تصمیمسازیها در دستگاه قضا از جمله اولویتهایی است که به نظر میرسد با بهره گیری از سامانه هایی همچون سامانه ایده، سامانه نظام ایده ات کارکنان، سامانه نظام دریافت مطالبات مردمی و ... میتوان زمینه پاسخگویی به آنها را فراهم نمود.
نامه حضرت آیت الله رئیسی درباره فراخوان ایده
بسم الله الرحمن الرحیم
امروزه با گسترش دسترسیهای ارتباطاتی، فارغ از چارچوبهای سنتیِ خشک و دیوانسالارانه، فضای_مجازی و رسانههای_اجتماعی به فرصتی بزرگ برای کم کردن فاصلههای زمانی و مکانی در ارتباطات و به اشتراکگذاری نظرات تبدیل شده است.
از این فرصت باید برای دریافت نظرات مردم و نخبگان از «ایده تا بازخورد» به بهترین نحو استفاده کرد.
آسیبهای فضای مجازی -که در جای خود باید به طور جدی دنبال و رفع شود- نباید ما مسئولان را دچار خطای محاسباتی کند و موجب شود که خود را از فرصت کمنظیر ارتباط با مردم در این بستر محروم نماییم.
به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی باید از فرصت با ارزش فضای مجازی استفاده کرد و با اطلاع از نظرات و سؤالهای افکار عمومی، یک حضور مؤثر و جریانساز را به نفع مردم رقم زد.
نیل به «قوه قضائیه تراز انقلاب اسلامی» در گام دوم، بدون مشارکت و نقشآفرینی مردم، نخبگان و دلسوزان انقلاب ممکن نیست. در مدت کوتاهی که از مسئولیتم در قوه قضائیه میگذرد، و پیش از آن نیز خصوصاً در دوره خدمت در آستان قدس رضوی، از نظرات ارزشمند کاربران رسانههای اجتماعی استفاده کردهام و از این پس نیز امیدوارم خادمان ملت را در ساخت قوه قضائیهای مردمی، انقلابی و ضد فساد یاری کنید.
بر این اساس اعلام میکنم تا زمانی که سامانه اختصاصی دستگاه قضایی برای ارتباط دو سویه با مردم و نخبگان در دسترس قرار بگیرد، صفحات متعلق به اینجانب در رسانههای اجتماعی، یکی از مسیرهای دریافت نظرات مردم و نخبگان خواهد بود.
علاوه بر اینکه مردم عزیزمان میتوانند رأساً نظرات خود را از این مسیر منتقل کنند، اینجانب نیز حسب مورد، فراخوانهایی جهت دریافت نظرات در خصوص ایجاد، اصلاح یا تکمیل برخی رویهها، رویکردها، دستورالعملها و آئیننامهها اعلام خواهم کرد و در انتظار #نظرات راهگشای صاحبنظران و متخصصان این امر خواهم بود.
امید است این رویکرد مورد رضای خداوند متعال از باب عمل به کریمهی «و شاورهم فی الامر» و موجب اعتماد و دلگرمی عموم انسانهای حقطلب و عدالتخواه باشد. توفیق روزافزون ملت رشید ایران را خواستارم.
سید ابراهیم رئیسی 25/3/1398
ضرورت و اهمیت طرح
در نظام اسلامی برخلاف سایر نظامهای سیاسی دنیا، هسته مرکزی پیشرفت "دانش و حکمت" است، نه پول، ثروت و اقتصاد. در همین راستا ایجاد نظامهای نوآوری سازمانی از مهمترین اقداماتی است که میتواند علم را در مرکز تحولات قرار دهد. آسیب شناسی، نیازسنجی و مسالهیابی به منظور ارائهی ایدههای ناب برای حل آنها، مسیری تحول آفرین و هدایت کننده به سمت پیشرفت است.
در "سامانه ایده" تلاش شده است تا یکی از حلقههای نظام نوآوری سازمانی در دستگاه عظیم قضائی پایه گذاری شود. با توجه به ماموریتهای عظیم دستگاه قضائی در پیادهسازی عدل و احیای حقوق عامه و با توجه امر ولائی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در ایجاد ساز و کارهای ارتباط و بهره گیری از نظرات خبرگان و عموم مردم در پیشبرد امور، سامانه ایده یابی میتواند قدمهای علمی و قابل دفاعی در این مسیر بردارد.
سیاست ها و اهداف حاکم بر طرح
- سیاستگذاری مشارکتی در راستای حل مسایل قوهقضائیه در پاسخگویی به مطالبات عمومی
- استفاده حداکثری از ظرفیت فضای مجازی برای برقراری ارتباط با نخبگان و صاحبان ایده
- نیل به «قوه قضائیه تراز انقلاب اسلامی» در گام دوم انقلاب اسلامی
- ایجاد نظام ایده یابی در جهت تکیل نظام نوآوری در سطح قوه قضائیه و فعال سازی چرخه ایده تا پدیده
- یافتن راهکارهای حل چالش های قوه، اصلاح یا تکمیل برخی رویه ها، رویکردها، دستورالعملها و آیین نامه ها
- حرکت در جهت ایجاد دلگرمی و احساس آرامش و امنیت در میان نخبگان و مردم در جهت اعمال حق مالکیت بر حاکمیت
- ارائه تصویری از حرکت عالمانه دستگاه قضا در جهت تحول قوه قضائیه
- ارائه تصویری از دل سپردن و گوش دادن به بیان و ایده های مردمی
- ایجاد امید به اصلاح امور مبتنی بر نظرات کارشناسی نخبگان و خبرگان
- ایجاد شبکهای از ایدهپردازانِ خلاق برای حل مسائل مستحدثه قوه قضائیه
|
|
|
|
|
|
|